dimarts, 11 de juny de 2013

CAMINS ES TENYEIX DE FANG!

Al llarg del mes de maig i juny l'escola s'ha tenyit de fang. 

Els diferents trams han anat treballant el fang des de diferents perspectives i mirades: com a experimentació, com a material de creació, com a poesia....

Trobareu les diferents activitats relacionades amb el fang al blocs artístics propis de cada Tram.

TRAM1
Torn
Experimentació
Pastetes
Barbotina
Estampació

TRAM2
Des de la finestra!
Va d'insectes! 
Fem maletes!
Bon  profit!

TRAM3
Cadires i més cadires!
Si tingués una canya... que m'agradaria pescar?

PETITA RESSENYA SOBRE EL FANG.
El fang ha estat i és un dels materials bàsics de la ceràmica i, tradicionalment, també de la producció escultòrica. L'aprenentatge dels artistes passava obligatòriament pel modelat en fang. Copiar en fang les posicions de models vius o de figures de guix era una de les pràctiques habituals. Molts escultors, antigament i encara en l'actualitat, realitzen les seves figures en fang per fer-ne posteriorment un motlle i passar-les generalment a metall.

Per tant, la peça de fang no és la que té valor en aquestes obres (el fang no era considerat un material prou noble i resistent). Altrament, moltes cultures primitives han realitzat les seves escultures amb aquest material i, alguns artistes contemporanis, també s'han servit del fang, en aquest cas, no com a material auxiliar sinó com a material propi de les seves obres.

Característiques

El fang està compost d'una sèrie de silicats d'alumini que quan s'humitegen adquireixen plasticitat. Un cop sec, el fang, conserva la forma adquirida i, aplicant-hi calor, augmenta la seva duresa. Hi ha moltes varietats de fangs que, a part de la seva composició, procedència o ús a què se'ls destina, es poden distingir per diferents característiques: la porositat, la textura o gra, el color, la refracció i la plasticitat. El fang que es sol utilitzar més comunament és el fang vermell (com el dels rajoles). Aquest és un fang que conté òxid de ferro i s'utilitza generalment per a la ceràmica utilitària. Cada fang té un tipus de cocció i aquest té una cocció a baixa temperatura (850º-1000º).


Font: http://xtec.cat/~rnieto/volum/temes/materials%20i%20eines/elmaterial.htm


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada